A crescut perioada de valabilitate a certificatelor de vaccinare în țara noastră și perioada de completare a fromularului PLF la intrarea în țară

582

Guvernul României a adoptat o serie de noi măsuri privind starea actuală din țara noastră. Astfel, a crescut perioada de valabilitate a certificatelor de vaccinare în țara noastră. Până la ce dată vor fi acceptate documentele în plan intern și ce alte măsuri au mai luat autorităție. A fost modificată și perioada în care poate fi completat certificatul PLF de către persoanele care intră pe teritoriul țării.

Valabilitatea certificatelor de vaccinare se prelungește

Valabilitatea certificatelor de vaccinare s-a prelungit în plan intern, după cum a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu, în cadrul conferinței de presă. Până acum, regulamentul prevedea ca documentele să fie valabile până la 30 iunie 2022, însă în urma unei Ordonanțe de urgență adoptate, perioada de valabilitate s-a extins până la sfârșitul anului 2022.

În ceea ce privește certificatul de vaccinare pentru intrarea în țară, acesta este valabil dacă au trecut mai puțin de 9 luni de la vaccinarea cu schema completă sau dacă a fost făcută și doza booster, potrivit noii directive europene, intrate în vigoare la 1 februarie. De asemenea, pentru intrarea în țară este valabil și certificatul verde obținut în baza unui test PCR negativ sau în baza trecerii prin boală în ultimele 180 de zile.

În afară de perioada de valabilitate în plan intern a certificatului de vaccinare, s-a modificat și intervalul în care poate fi completat formularul PLF la intrarea în țară, precum și amenda în cazul în care actul nu se completează. Astfel, intervalul a crescut de la 24 la 72 de ore, în timp ce amenda minimă a scăzut de la 2.000 la 500 de lei.

De asemenea, accesul în supermarketurile aflate în incinta mall-urilor se va putea face fără certificat de vaccinare, în cazul în care sunt amenajate culoare separate de intrare și de ieșire și se poate asigura un spațiu de cel puțin 4 mp pentru fiecare client.

Foto ilustrativ