Personalul medical care tratează bolnavi de coronavirus va primi un stimulent lunar în valoare de 2500 lei, din care se scade impozitul pe venit de 10%, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Mai exact, este vorba de 75.000 de cadre medicale, incluzând medici, asistenţi, paramedici, personal care deserveşte ambulanţele.

Guvernul a adoptat, luni, Ordonanţa de urgenţă pentru decontarea unor cheltuieli în domeniul sanitar, care prevede cinci măsuri care vor fi decontate din fonduri europene. Astfel, pentru achiziţia de echipamente medicale şi de protecţie medicală vor fi decontate cheltuieli de până la 350 de milioane de euro, în timp ce aproximativ 75.000 de cadre medicale implicate direct în tratarea pacienţilor cu coronavirus vor primi un stimulent lunar de 2.500 de lei, din care se reţine 10% impozit pe venit.

 „Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toţi aceşti bani sunt asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical. Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, a precizat Marcel Boloş.