Proaspetele mămici, obligate să urmeze cursuri de prim-ajutor înainte de ieşirea din maternitate

508

Proaspetele mămici ar putea face un instructaj înainte de a pleca din spital cu bebeluşul. Cursul va fi urmat obligatoriu şi de taţi, iar externarea nou-născutului se va face abia după ce părinţii şi medicii semnează că au fost instruiţi în legătură cu îngrijirea bebeluşului, în primele luni de viaţă. Asta prevede un proiect de lege adoptat tacit de senatori.

În doar o jumătate de oră, părinţii nou-născuţilor vor primi informaţii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare. Vor învăţa să identifice simptomele de febră la sugari, dar şi cum să reacţioneze.


Cursul va include informaţii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare, cum să identifice simptomele de febră la sugari, dar şi cum să reacţioneze.

Parlamentarii au explicat faptul că acest curs ar putea fi făcut la comun, într-o sală în care pot să intre până în 20 de părinţi se poate rezolva  de un singur asistent sau poate un practicant dintr-o şcoală medicală şi a dat exemplul Americii, unde astfel de instructaje sunt obligatorii.

Un raport al Institutului Naţional de Statistică arată că în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi. Cifrele sunt de două ori mai mari decât media europeană.

Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru părinţii sau medicii care nu fac instructajul. Situaţia s-ar putea schimba odată ce documentul ajunge în Camera Deputaţilor.

Ana Măiţa, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame: Sunt absolut esenţiale aceste informaţii pentru un simplu motiv. Copiii nu vin cu instrucţiuni de folosire. Ea poate fi imbogăţită cu multe alte noţiuni de nutriţie, de îngrijire a copilului.

Tudor Ciuhodaru, deputat PSD: Doar una din trei gravide ajung să se consulte pe perioada sarcinii pentru că nu ştiu că ar trebuie să facă acest lucru. Uitaţi-vă la rata mortalităţii infantile că e similară cu Togo sau Papua Noua Guinee şi suntem pe primele locuri în Europa. Aceste lucruri ar trebui predate de la şcoală.

Articolul complet pe http://digi24.ro