În jur de 10.000 de bugetari ar urma să fie disponibilizaţi pentru a se economisi bani la buget, iar primele liste cu posturile vizate au început să apară.
Planul ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici de a reforma aparatul bugetar începe să prindă formă, iar primele estimări arată că în jur de 10.000 de posturi din sistemul public vor fi tăiate. Senatorul liberal Florin Cîţu a publicat, sâmbătă, o listă cu planul de concedieri din sistemul public şi susţine că totul va demara în nu mai mult de două săptămâni şi că cei disponibilizaţi nu vor beneficia de plăţi compensatorii. „Dacă eşti bugetar, află câţi mai rămâneţi la locul de muncă. În ministere se pregătesc epurările anunţate de Eugen Teodorovici încă din noiembrie 2018. Liviu Dragnea a luat hotărârea să păstreze, în afară de amante, rude şi şoferii, numai pe cei care sunt loiali lui şi PSD-ului… rămân doar PSD-iştii. Vă prezint în premieră tabelul cu numărul maxim de angajaţi din ministerele care astfel devin 100% PSD-iste. Acesta este numărul maxim de posturi suportate integral de la bugetul de stat, aşa cum au fost trimise de ordonatorii principali către Ministerul Finanţelor Publice”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook. Mai precis, senatorul a prezentat o listă provizorie şi nefinalizată cu numărul maxim de posturi pe care îl va avea fiecare minister şi fiecare autoritate din subordinea statului, după restructurare. În jur de 10.000 de posturi vor fi tăiate, estimează senatorul liberal. De exemplu, numărul maxim de posturi din Ministerul Afacerilor Externe va fi redus de la 2.487, câte erau la finalul lunii februarie, la 2.100, ceea ce înseamnă aproape 400 de posturi. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va avea un număr maxim de 800 de posturi, faţă de 1.004, în februarie. Şi în ministerul Transporturilor numărul posturilor se va reduce de la 579 la 380. O scădere drastică va avea loc la ministerul Culturii, de la maxim 434 posturi la 165 posturi. Tăieri de alte câteva zeci sau sute de posturi vor fi înregistrate şi la celelalte ministere şi, cel mai probabil, şi în agenţiile din subordinea ministerelor, precum şi în administraţia publică locală. Senatorul PNL mai susţine că „marea epurare” începe în două săptămâni, când se vor finaliza listele, urmând ca în treizeci de zile să fie disponibilizaţi „toţi cei care «se opun» implementării programului de guvernare”. Cîţu mai atrage atenţia că această restructurare se va face fără plăţi compensatorii.
România înregistrează cel mai ridicat procent al angajaţilor în sectorul public din totalul angajaţilor cu carte de muncă din economie, respectiv 26% sau 1,23 milioane salariaţi. Dintre aceştia, aproape 800.000 sunt angajaţi în administraţia publică centrală, iar ceilalţi peste 430.000 în administraţia publică locală. Cheltuielile statului cu salariile angajaţilor în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani şi aproape s-au dublat în ultimii şase ani, arată datele analizate de economistul Iancu Guda.
Citeste mai mult: adev.ro/pqcdpu