Data publicării: 26 noiembrie 2013 | Ora: 6:49 pm

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII ȘOCHEAZĂ DIN NOU

Un milion de români nu au primit nici până acum dozele de vaccin anti-gripal pe care Ministerul Sănătăţii le promisese la 1 noiembrie. Întrebat de gândul când va fi demarată campania de vaccinare gratuită a populaţiei de risc, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, are un răspuns surprinzător: „Dacă aş fi ghicitor în stele v-aş spune, dar nu ştiu”.
Beneficiarii acestui vaccin sunt copiii, persoanele trecute de vârsta de 65 de ani, cu boli cronice, în special afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni institutionalizaţi, personalul medical şi gravidele.
„Vom distribui dozele de vaccin în funcţie de solicitări şi acolo unde vor fi fluxuri de virusuri mai mari”
Ministerul Sănătăţii a amânat campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere, pe motiv că „nu există deocamdată o circulaţie (nr. de virusuri) care să ne determine să începem campania”, a declarat pentru gândul Nicolăescu.
În mod normal, campania de vaccinare era dematară de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lunii octombrie, iar experţii din domeniul sanitar avertizează că amânarea ei poate creşte incidenţa mortalităţii a persoanelor din categoria de risc.
Cu toate astea, şeful de la Sănătate nu a putut preciza când va începe campania de vaccinare gratuită a populaţiei. „Dacă eu aş fi ghicitor în stele şi aş şti când încep virusurile să circule şi să devină o problemă de sănătate publică v-aş spune, dar nu ştiu. Noi suntem pregătiţi în acest moment”, a spus Nicolăescu.
La începutul lunii octombrie, reprezentanţii ministerului Sănătăţii ne-au dat asigurări că cel mai târziu la 1 noiembrie va fi demarată campania de vaccinare anti-gripală, dar nici până acum medicii de familie nu au primit de la instituţie vreo doză de vaccin.
„Nu le vom distribui cum am făcut în alţi ani, dinainte, proporţional. Le vom distribui în funcţie de fluxurile de circulaţie, în funcţie de solicitări şi acolo unde vor fi fluxuri de virusuri mai mari. Nu are rost să distribuim acolo unde nu vor fi solicitări. Încercăm să facem o chestie, poate mai economică anul ăsta”, a mai spus ministrul.
Institutul Cantacuzino va furniza doar 400.000 de doze de vaccin
Pentru campania de vaccinare anti-gripală de anul acesta ministerul Sănătăţii va distribui 1 milion de doze, ca şi în anii precedenţi. Din numărul total de vaccinuri, doar 400.000 de doze vor fi de la Institutul Cantacuzino, restul provenind de la una dintre companiile private producătoare de vaccinuri existente pe piaţa din România, acestea fiind achiziţionate în urma licitaţiilor. Până în momentul publicării acestui material, ministerul Sănătăţii nu a precizat numele companiei private care va asigura restul de 600.000 de doze şi nici câţi bani s-au alocat campaniei de inumizare a populaţiei împotriva gripei.
Ulterior publicării articolului, Ministerul Sănătăţii a răspuns solicitării gândul, precizând că cele 600.000 de doze de vaccin din campania de prevenţie a gripei provin de la compania SC ABBOTT PRODUCTS ROMANIA SRL, , firmă care a câştigat licitaţia. “Compania a livrat deja la CN UNIFARM SA o cantitate de 200.000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca restul de 400.000 de doze să fie livrate în cursul acestei săptămâni. În perioada următoare, în funcţie de necesităţile de campanie antigripală şi a recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuţia dozelor în teritoriu”, precizează MS.
La întrebarea câţi bani a alocat ministerul pentru achiziţionarea vaccinurilor antrigripale, MS a precizat că pentru cele 600.000 de doze de vaccin provenite de la firma privată au fost achiziţionate cu suma de 8 129 220 de lei.
„Cele 400.000 de doze de vaccin vor fi distribuite ministerului Sănătăţii gratuit, până la sfârşitul anului. Prin HG 230/2013 s-au decis 11 obiective ale Institutului. Obiectivul 4 vizează producerea a 400.000 de doze de vaccin gripal. Atât se poate realiza anul acesta, având în vedere că în luna iunie a fost redeschisă linia de producţie vaccinului”, a declarat pentru gândul dr. Aurelia Graţiela Draghici, directorul Institutului Cantacuzino.
Şefa de la Cantacuzino spune că pentru anul viitor şi-a propus să producă între 1.000.000 şi 1.200.000 de doze. „Pentru România este suficient acest număr de doze. Ne-am putea propune să producem 5 milioane de doze de vaccin antigripal, dar statisticile de specialitate arată că anul în jur de 1 milion de români aleg să se imunizeze împotriva gripei”, a mai spus dr. Draghici.
Exportarea dozelor de vaccin anti-gripal reprezintă un alt obiectiv pe care conducerea Institutului îl are pentru viitor. „Conţinutul unei doze de vaccin gripal este identic ca şi cel produs de Institutul Pasteur. Acesta este obţinut din tulpini trimise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, tulpini sezoniere, care se găsesc în orice vaccin anti-gripal trivalent”, a precizat directorul de la Cantacuzino.
Prof. dr. Geza Molnar: „Campania de vaccinare trebuia să înceapă la sfârşitul lunii octombrie”
Prof. dr. Geza Molnar, fost consilier al fostului ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, pe probleme de sănătate publică, a declarat pentru gândul că această întârziere poate creşte mortalitatea în rândul persoanelor din categoria de risc.

„Campania de vaccinare anti-gripală se începe, de obicei, la sfâşitul lunii octombrie. Sigur, o săptămână-două se poate amâna, având în vedere faptul că nu este o activitate pe plan european de gripă. Deci, de obicei campania de vaccinare antigripală trebuia începută în mod normal la sfârşitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie pentru că e nevoie de instalarea imunităţii, care durează în medie două săptămâni”, a spus prof. dr. Molnar.
Întrebat dacă există riscul apariţiei unei epidemii de gripă din cauza amânării campaniei de vaccinare, expertul în imunologie spune că numărul de doze de vaccin distribuite de ministerul Sănătăţii nu sunt suficiente pentru a preveni apariţia unei epidemii. „Nu este o barieră sigură, dar, previne apariţia gripei la persoanele cu risc major. Una este ca o persoană de 40 de ani, sănătoasă să se îmbolnăvească de gripă – în cazul ei boala va trece într-o săptămână şi alta este ca o persoană de 70 de ani, cu cardiopatie sau cu diabet, să contacteze virusul gripal – riscul apariţiei complicaţiilor este mult mai mare”, a explicat prof. dr. Molnar.
Incidenţa infecţiilor respiratorii acute a crescut faţă de săptămâna precedentă
Numărul persoanelor diagnosticate cu infecţii respiratorii acute creşte de la o săptămână la alta. Datele publicate de Ministerul Sănătăţii arată că în săptămâna 46 a acestui an s-au înregistrat 4.050 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 0,2% mai multe faţă de numărul de cazuri înregistrate cu o săptămână în urmă.
În plus, asupra 10 persoane a planat suspiciunea de gripă, potrivit rezultatelor probelor analizate de Laboratorul de gripă al Institutului Cantacuzino.

Autorităţile transmit că incidenţa infecţiilor respiratorii acute s-a situat, până în prezent sub pragul epidemic naţional calculat pentru sezonul virozelor 2013-2014.

Datele transmise de ministerul Sănătăţii mai arată că rata consultaţiilor oferite de medicii de familie în cabinetele lor a fost de 5,9%, cu ponderea cea mai mare la grupa de vârstă 0-1 an, iar rata vizitelor la domiciul de 0,17%, cele mai multe la persoanele cu vârsta 0-1 an. Numărul total de concedii medicale de scurtă durată acordate în săptămâna 46 a acestui an a fost de 501, totalizând 2.720 de zile.

Biroul pentru Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată în buletinul săptămânal de supraveghere a gripei „EuroFlu” că toate cele 53 de ţări au raportat în săptămâna 45/2013 o intensitate joasă a activităţii gripei, fără răspândire geografică sau cu răspândire sporadică.
Numai 1,2% din cele 4.488 de probe testate au fost pozitive pentru virusurile gripale. Au fost detectate sporadic tipurile A(H1N1)pdm09, A (H3N2) şi B de virusuri gripale.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolii (ECDC) specifică în buletinul săptămânal de supraveghere a gripei WISO că în săptămâna 45/2013 toate cele 27 de ţări raportoare din Uniunea Europeană au indicat că activitatea gripei are intensitate mică. Din cele 373 probe testate de 19 ţări, numai 2% au fost pozitive pentru virusuri gripale.
Anglia a raportat un caz SARI confirmat ca gripă. În primele 6 săptămâni ale sezonului de gripă 2013-2014, nu a fost semnalată o activitate susţinută a gripei în Europa.

sursa: gandul.info

Dacă ți-a plăcut articolul, recomandă-l și prietenilor tăi
344 vizualizari

Lasa un comentariu

XHTML: Poti folosi aceste taguri html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

kissfm


Magic FM
Află primul cele mai noi stiri

Adunay link ఇక్కడ క్లిక్ deste jeito តំណនេះ novi սեղմեք viis denne måde Нажатие новий τώρα klõpsa siin hou кликнали វិធីនេះ එහි ที่นั่น see link klõpsanud tenei hono klikšķiniet šeit ovdje Ang pag-click 클릭 Right Now මෙම මාර්ග Этот Путь klõpsa siin tam klick url ນີ້ ಈ ರೀತಿಯಲ್ಲಿ haga clic aquí click tam εδώ klõpsanud siin o'ng Endi тассодуфан powiązanie 點擊 nový itt clicks ya danna klõpsanud натиснете тук doon clique hiireklõpsu එහි ಕ್ಲಿಕ್ watsopano Waxaa jira կտտացրել seal tiun ligilon ġdid ಈ ರೀತಿಯಲ್ಲಿ link klikšķi see link ny da kliknął คลิก link ieu txoj kev uzklikšķināt ovaj URL link clic αυτόν τον τρόπ klik This Way wannan url Klõps This Way