Bogdan Toader : Vom retrage hotărârea care viza noul tarif la energie termică și vom ceda Primăriei Ploiești centrala termică de la Brazi să se descurce

609

Războiul pe tema termoficării continuă cu reacția președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, ca răspuns la declarațiile făcute de Adrian Dobre, primarul Municipiului Ploiești, afirmând că acesta a intrat deja în campanie electorală și că acesta nu se descurcă în a gestiona partea administrativă a orașului, încercând să găsească vinovați pentru nerealizările lui din ultimii 2 ani și jumătate.

Bogdan Toader, a anunţat că CJ îi va ceda Primăriei Ploiești centrala termică de la Brazi şi că, consilierii locali PSD-ALDE vor revoca hotărârea care viza noul tarif şi acordarea unei subvenţii pentru ploieşteni la căldură, lăsându-i cale liberă primarul Adrian Dobre să poate gestiona cum crede mai bine sistemul de termoficare, aleşii PSD susținându-l la acest capitol în orice proiect de hotărâre inițiază acesta.

Toader a mai menționat că la Consiliul Județean Prahova se pregătește proiectul de hotărâre privind transmiterea cu titlu gratuit a unității de producție a energiei termice de la Brazi către Primăria Ploiești, considerând că primarul Adrian Dobre “trebuie să își asume consecințele, pentru că a dat de înțeles că știe ce trebuie făcut” în această privință, dar și că Adrian Dobre se cam grăbește să se lanseze într-o campanie electorală precoce, cu mai bine de un an înaintea alegerilor locale din 2020.

„Înfiinţarea unei societăţi de termoficare printr-un parteneriat între Primăria Ploieşti şi Consiliul Judeţean era o soluţie de rezervă, eu aducându-i la cunoştinţă de mai multe ori domnului Dobre că toate societăţile gestionate de către municipalitate sunt pe pierdere în acest moment sau în prag de faliment, şi aici vorbim de TCE, SGU, Hale şi Pieţe. S-a pus întreabarea dacă aceasta este cea mai bună variantă, pentru că, în alte condiţii, o achiziţie publică ar dura cu siguranţă mai mult de doi ani. Am văzut ce a făcut Primăria cu alte servicii, licitaţia pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a durat doi ani, cea pentru curăţenia căilor publice a durat aproape un an. Astfel, ne aflam într-un risc de a nu putea furniza energie termică. În mai 2019 contractul cu Veolia se încheie. Prin adresele dumnealor, ei ne atrag atenţia că sunt în imposibilitatea de a furniza şi în acest sezon, dacă nu este echilibrat contractul, cu un tarif conform datelor pieţei curente şi costurilor pe care le au. Doar gazele au crescut cu 30%, nu mai vorbim de cheltuielile salariale, pentru că salariul minim pe economie a crescut din 2011 şi până acum de la 750 de lei până la 2.080. Ei au asigurat, totuşi, că vor face tot posibilul să nu existe sincope, dar din luna aprilie sigur se va ajunge la această situaţie. Domnul Dobre a spus că noi, PSD-ul, susţinem Veolia. Vreau să-l asigur că vom rectifica această problemă, în două modalităţi. În primul rând, dacă el a spus că noi nu îl sprijinim, eu înţeleg că dumnealui ştie ce trebuie făcut, are deja un plan, are deja o gândire şi cred că poate gestiona sistemul fără să se bazeze pe noi. Şi din acest motiv i-am şi făcut propunerea să îi predăm sistemul să îl gestioneze. Noi am încercat, am realizat împreună o strategie, pe termen mediu şi lung. Am realizat împreună un studiu de oportunitate. Dumnealui acum nici măcar nu mai gândeşte ce spune, atacă doar de dragul de a găsi alţi vinovaţi. Vom retrage hotărârea pe care noi am dat-o, vom veni cu un nou proiect, să rămână tariful 187 de lei, eu vă pot garanta din acest moment că, dacă Primăria înfiinţează o societate, costurile de producţie, în acest moment cele mai mici la nivelul întregii Românii, vor fi mult mai mari”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Majorarea de tarif a fost solicitata de operatorul Veolia, care a motivat cererea prin faptul ca tariful a ramas acelasi din 2011, iar in acest interval nu doar ca pretul gazului s-a majorat substantial, dar si salariul minim a crescut de la 750 de lei, la peste 2000 de lei. Aceste expuneri de motive au fost facute inclusiv intr-o discutie la care a fost prezent Adrian Dobre si care a lasat sa se inteleaga ca pricepe ce i se spune si ca va incerca sa identifice o solutie pentru ca acest contract al furnizarii agentului termic sa fie satisfacator pentru ambele parti.

Bogdan Toader a anuntat astazi ca proiectul mai sus amintit va fi retras la urmatoarea sedinta de Consiliu Local si se va reveni la pretul anterior aprobarii proiectului, pentru a nu mai exista dubii cu privire la impartialitatea PSD-ALDE. Astfel, cat de curand, Adrian Dobre va avea ocazia sa demonstreze ca poate sa fie primar, ca poate avea initiative si ca poate gestiona pozitiv un contract de servicii publice, fara ca ploiestenii sa aiba de suferit.

Astfel, incepand cu luna mai-atunci cand contractul cu Veolia expira, vom vedea cat de performant este aparatul administrativ format din primarul Dobre si consilierii sai si care au fost solutiile identificate de acestia.

Speram sa nu asistam si de aceasta data la un esec total asa cum s-a intamplat cu contractul pentru serviciile de dezinsectie/deratizare, pentru semnarea caruia au fost necesari doi ani, sacrificandu-se sanatatea ploiestenilor (reamintim invazia insectelor din 2017 si 2018, cazurile de intepaturi de capuse care au umplut spitalele in acea perioada, sobolanii morti care umplusera parcurile etc) sau contractul pentru curatenia strazilor, asumat de primarul Dobre-care a fost de acord cu majorarea sumei solicitata de prestator, ajungandu-se la o valoare mult mai mare decat in anii anteriori, contract care, din nefericire, nu reflecta curatenia din oras.

Bogdan Toader a discutat despre mai multe contracte ale Primăriei Ploieşti prelungite în administraţia Dobre şi ajunse la preţuri foarte mari, exemplele vizând dezinsecţia şi deratizarea, curăţenia căilor publice şi asfaltările, menționând și contractul cu Delta ACM prelungit acum câteva luni, afirmând că Primăria Ploieşti plăteşte, prin preţuri de până la trei ori mai mari pe kilometru decât alte instituţii publice. De asemenea, nu a omis nici tarifele majorate la transportul public, amintind că reprezentanţii PNL din Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor de la TCE Ploieşti au susţinut iniţial măsurile, apoi s-au abţinut la vot când discuţiile au ajuns în Consiliul Local, SGU fiind iarăși o dovadă a capacității dumnealui , fiind în pragul falimentului.

La finalul conferintei de presa, Toader a mai spus ca va preda Primariei Ploiesti CET Brazi, pe care va putea sa il administreze prin forte proprii si, odata aflat in subordinea directa a primarului, nu se va mai putea pune problema lansarii acuzatiilor asupra PSD sau ALDE.